top of page

L'angoixa econòmica de l'ACB: sense públic a les grades ni espectadors a TV

Publicat  12 de desembre de 2020. 10.37 hores -Webmaster-.

Article publicat a El Confidencial, el passat 5 de desembre, on descriu l'impacte del COVID al basquetbol actual a la élit.


La lliga espanyola continua el seu procés de decadència enmig de l'hecatombe econòmica de la pandèmia: les seves xifres d'espectadors amb prou feines justifiquen ia les retransmissions


Quan s'aborda el complex futur dels drets televisius, el canvi d'hàbits dels espectadors i l'arribada de les retransmissions automatitzades (és a dir, sense càmeres humans, per estalviar costos) a l'esport, la modalitat que sol utilitzar com a punt de tall és l'handbol: un esport no majoritari, però amb prou massa social com per invertir amb certa seguretat en un nou model de negoci digital.


El futbol i el bàsquet queden habitualment fora d'aquesta equació: són els dos esports tradicionalment 'grans', amb audiència de sobres per justificar la venda de drets televisius. La lliga espanyola de bàsquet, tot i això, va perdre aquesta condició fa ja alguns anys i afronta en l'actualitat un panorama particularment fosc: buides les grades per la pandèmia, reduïts els espectadors televisius de molts partits a tot just 2.000 o 3.000 persones, com rendibilitzar la competició i reconnectar a l'afició amb una lliga que des que es 'va tancar' (a Movistar TV) pateix un declivi sense solució aparent?


L'exjugador Antonio Martín, president de l'Associació de Clubs de Bàsquet (ACB, que reuneix els 19 equips de la Lliga Endesa) va demanar aquest dijous "un exercici de proporcionalitat" a el Consell Nacional d'Esports: l'obertura parcial dels pavellons a 500 espectadors, com els teatres, perquè "la diferència no té sentit" i el bàsquet té "un protocol absolutament segur". "L'impacte negatiu en l'economia dels nostres clubs és considerable i la gran responsabilitat que han demostrat en els últims mesos mereix la confiança per a la progressiva tornada dels seus aficionats amb la màxima seguretat", conclou Martín seva carta.


El femení guanya per golejada


Aquesta última temporada, per exemple, el bàsquet femení ha guanyat per golejada al masculí: si un partit entre equips no 'grans' de l'ACB convoca davant el televisor a 3.000 abonats de Movistar (que no publica xifres oficials), un de la lliga femenina és vist fàcilment per més de 50.000 espectadors a Teledeporte. L'oasi salvador de Movistar (que va començar pagant 18 milions per temporada i avui aporta 12) després de la crisi financera mundial de 2008 "ha acabat sent un parany per a l'ACB", assenyalen a aquest diari fonts de la Lliga Endesa: "La gent es s'ha enlairat de la competició ". Gairebé sense adonar-se'n, el bàsquet espanyol s'ha ficat en un carreró de molt difícil sortida. L'Eurolliga (superlliga europea), amenaça real per a les competicions nacionals, té aquest any 34 jornades: una Lliga en paral·lel, molt més prestigiosa i sucosa econòmicament que l'ACB però també insuficient per revitalitzar el sector en el seu conjunt (el campió, per exemple, rep tot just quatre milions d'euros, un 10 o 15 per cent del pressupost d'un club com el Reial Madrid). La disparitat entre els clubs d'Eurolliga (Reial Madrid, Barcelona, Baskonia i València Basket) ha configurat una Lliga molt desigual i poc atractiva, en la qual és impossible que els equips 'petits' facin front a maquinàries amb un pressupost deu vegades més gran. Per si fos poc, la puixança de l'Eurolliga i la Copa de Rei han deparat que hi hagi sis o set xocs entre Barcelona i Reial Madrid cada campanya: una indubtable devaluació de el gran clàssic del bàsquet patri.


"Aquesta última temporada, per exemple, el bàsquet femení ha guanyat per golejada al masculí: si un partit entre equips no 'grans' de l'ACB convoca davant el televisor a 3.000 abonats de Movistar (que no publica xifres oficials), un de la lliga femenina és vist fàcilment per més de 50.000 espectadors a Teledeporte. L'oasi salvador de Movistar (que va començar pagant 18 milions per temporada i avui aporta 12) després de la crisi financera mundial de 2008 "ha acabat sent un parany per a l'ACB", assenyalen a aquest diari fonts de la Lliga Endesa: "La gent es s'ha enlairat de la competició ". Gairebé sense adonar-se'n, el bàsquet espanyol s'ha ficat en un carreró de molt difícil sortida"

Fotografia: El confidencial

El perill de la selecció


Els efectes secundaris de la pròpia Eurolliga per a la selecció (el fet que els 'grans' no cedeixin als seus jugadors per a les finestres de la selecció absoluta) podrien desembocar en un cataclisme si la selecció (que la setmana passada va disputar la seva segona 'finestra 'FIBA, amb una derrota i una victòria) no hagués aconseguit classificar-se per a l’Eurobasket 2022. no només una catàstrofe esportiva, com expliquen fonts públiques, "sinó econòmiques: la majoria dels patrocinadors inverteix en el bàsquet pels grans campionats i la televisió ". Sense que aquestes pitjors perspectives s'hagin fet realitat, gràcies principalment a la intel·ligent gestió de Sergio Scariolo, el fet innegable és que l'audiència del bàsquet domèstic ha arribat a un punt d'improbable retorn. La final de la Lliga, el partit més important de l'any, congrega menys d'un milió d'espectadors; la final d'un Mundial de bàsquet, més de sis (amb pics de gairebé nou). Res a veure amb el cim històrica d'aquest esport: el cinquè partit (entre Madrid i Barça) de la Lliga de 1997. En vint anys, la lliga nacional de bàsquet ha perdut a nou de cada deu espectadors.


El coronavirus, amb el seu rastre d'estadis buits i descens de patrocinis, aprofundeix la crisi de el sector, fins al punt d'aquesta sol·licitud urgent a Govern perquè reobri lentament els pavellons i auxiliï a el sector. També el mercat, lògicament, registra alteracions. En qualsevol altre moment seria molt difícil d'imaginar que un club com el Reial Madrid no cobrís la marxa d'una de les seves grans estrelles al començament d'una temporada tan exigent (més de 80 partits), tot i el seu dèficit financer estructural. No obstant això, i segons ha pogut confirmar aquest diari, els blancs no tenen previst reemplaçar per ara a Facundo Campazzo, líder de l'equip, recentment fitxat per la NBA. El motiu? La forta contracció econòmica. Arriben temps de supervivència per a una lliga que fa 25 anys encara folrava les carpetes de la majoria dels adolescents espanyols en edat escolar.



Comments


fondo1.jpg
logo tbc masc..png

Territori Bàsquet Colomenc

El basquetbol a Santa Coloma

bottom of page