Fi o continuació de la Copa SCG?

Publicat 20 de juliol de 2020. 10.23 hores. -Webmaster-.


La Copa SCG va aparèixer l’any 2009 en una proposta de www.territoribc.com per aconseguir diferents objectius: la unió del basquetbol colomenc mitjançant un torneig a semblança de la Copa Badalona, un torneig amb força tradició en la ciutat veïna, la creació d’un torneig de pretemporada on es facilités aquest complicat tram de temporada, i un torneig amb el sentiment de pertinença per part de tots els clubs colomencs.


Des de www.territoribc.com, durant tota la història de la Copa SCG, s’ha intentat fomentar aquests pilars bàsics, estant al servei de les necessitats dels clubs de la ciutat, especialment a partir de la tercera edició (2011) quan www.territoribc.com va deixar de fer-se càrrec del pressupost del torneig (a la edició 2009, amb el 100% del pressupost, i a la edició del 2010, amb el 50% de pressupost). Es aquest nou període, les despeses econòmiques van ser ja a càrrec dels clubs colomencs, proporcionalment en relació a la seva participació (arbitratges i pistes per equips sèniors, per preus d’utilització pública) excepte en les edicions del 2013 i 2014 on la gestió de www.territoribc.com va facilitar la signatura d’un conveni amb l’institut Municipal d’Esports on no va haver cap càrrec per els clubs colomencs.


En tota la història de la Copa SCG, la participació dels clubs ha estat poc lineal, a excepció d'ADE Fuster, CB Santa Coloma i Bàsquet Neus, que han participat en totes les edicions, mentre que la resta de clubs colomencs han estat intermitents degut a motius com econòmics (Gramenet BC i B. Draft Gramenet), desaparició (CB Olympic Goodfellas) o decisió de no participació per part del seu responsable esportiu (B. Draft Gramenet). La dificultat d’organització de la Copa SCG sempre ha estat present, en part per intentar complir les necessitats dels clubs colomencs (moltes vegades enfrontades entre clubs) i aquest equilibri de decisions ha estat un focus de crítiques, molt a veure amb la manca d’informació per part del clubs participants, en especial als entrenadors, jugadors i als pares i mares dels mateixos, no sabent transmetre per part dels clubs (ni tampoc mitjançant les seves xarxes socials) el que significa la Copa SCG per el basquetbol de la ciutat.


Aquestes problemàtiques mai han aturat la organització de la Copa SCG per part de www.territoribc.com, que en cap moment ha cedit terreny per poder organitzar-la, ..... fins avui.


Diferents motius porten a prendre una decisió de caire definitiu i que es la de renunciar des de www.territoribc.com a la organització de la Copa SCG, després de 11 edicions, però de forma matisada.


I es que es una resposta matisada, ja que www.territoribc.com cedeix la organització als clubs colomencs (ADE Fuster, B. Draft Gramenet, Bàsquet Neus, CB Santa Coloma i Gramenet BC), i resta a la seva disposició per realitzar les tasques que acordin els clubs, sempre i quan www.territoribc.com estigui d’acord amb les condicions ofertes. Això implica que seran els clubs de la ciutat els que decideixin fer el primer i consecutius passos per la organització de la Copa SCG, començant per la edició actual del 2020, i que seria la número 12.


"I es que es una resposta matisada, ja que www.territoribc.com cedeix la organització als clubs colomencs (ADE Fuster, B. Draft Gramenet, Bàsquet Neus, CB Santa Coloma i Gramenet BC), i resta a la seva disposició per realitzar les tasques que acordin els clubs, sempre i quan www.territoribc.com estigui d’acord amb les condicions ofertes. Això implica que seran els clubs de la ciutat els que decideixin fer el primer i consecutius passos per la organització de la Copa SCG, començant per la edició actual del 2020, i que seria la número 12."

Fotografia: www.territoribc.com

Resta doncs aclarir els punts pels quals www.territoribc.com pren aquesta decisió i que son els següents:


  • La dificultat permanent, i general, en obtenir les respostes dels clubs, tant en temps com en contingut, als requeriments de documentació mínima per poder organitzar la Copa SCG, incloent en l’ampliació de terminis per poder rebre la documentació.


  • La manca de sentiment propi per part dels clubs, en general, per la Copa SCG, com acte de ciutat i propi com orgull de la ciutat, amb participació només com eina per jugar partits en pretemporada. Un dels fets que poden donar una imatge clara d’això es la poca publicitat feta per els clubs colomencs en les seves xarxes socials (presència zero en alguns casos) al llarg de totes les edicions, sempre des d'un punt general.


  • La sensació de no millora continuada des de la primera edició al 2009, on cada any es repeteixen, a nivell general, els errors d’organització no depenents de manera directe de www.territoribc.com sinó dels clubs colomencs. Cada any es repeteixen els mateixos errors, això si, cada vegada en menor gradualitat, però en la opinió de www.territoribc.com, son errors que es poden evitar, ja que els clubs ja tenen la suficient experiència a la Copa SCG per que no es produeixin any rere any. Des de www.territoribc.com s’entén que això desgasta la imatge de la organització i s’han donat masses edicions per què la Copa SCG avances en un o més o tots dels seus aspectes bàsics.


  • La manca d’entesa per part dels clubs colomencs per entendre, després de 11 temporades, què és la Copa SCG (encara hi ha clubs que li continuen dient “Copa Santa Coloma” quan mai ha tingut aquest nom), què significa per a la ciutat, per el basquetbol colomenc i la supervivència del basquetbol a Santa Coloma. Recordem que un acte es fa més fort quan més temps està en actiu però l’estat lineal de la Copa SCG no fa que tingui la força que des de www.territoribc.com s’entén que hauria de tenir.


Des de la organització de la Copa SCG sempre s’han organitzat els nivells, calendaris, formats, amb el vist i plau dels clubs implicats. Repetim, SEMPRE. Mai s’ha imposat res a cap club, buscant l’acord de les parts implicades per ser el més equànimes possible i restant SEMPRE a disposició dels clubs per poder fer les modificacions adients cada moment, malgrat seguessin a última hora. Des de www.territoribc.com hem gestionat les sol·licituds i relacions amb l’Ajuntament, les sol·licituds i relacions amb tant la Federació Catalana de Basquetbol com el Consell Esportiu del Barcelonès Nord, quan s’escaigué una entitat o l’altre, o les dues, la gestió de calendaris i formats de competicions, així com la difusió dels plannings i resultats. I es que la Copa SCG s’ha guanyat respecte a l’Ajuntament de la nostra ciutat, un respecte molt gran a l’hora de negociar horaris i pistes, i això porta un treball importat darrera que no s’ha reconegut, al menys en el moment del “qui pro quo” amb els clubs colomencs pel que fa a la organització de la Copa SCG.


Després de tantes temporades, es suficient per deixar en mans del clubs colomencs el futur i funcionament de la Copa SCG, vist el poc marge de millora en aquestes 11 temporades. Com ja s’ha comentat prèviament, www.territoribc.com resta a disposició de la decisió del clubs colomencs, que prèviament també han estat informats del contingut d’aquest article.


La pregunta seria pot ser, perquè esperar 11 temporades per prendre aquesta decisió?. La resposta es senzilla: el treball per el futur del basquetbol colomenc, amb la esperança de poder millorar, com va ser el Torneig Ciutat de Santa de Coloma, desaparegut també després de dues edicions en condicions semblants o no, els Premis Molt Bàsquet, o www.territoribc.com, que després de més de 13 anys a la xarxa continua amb l’objectiu de promocionar i protegir el basquetbol colomenc.fondo1.jpg
logo tbc masc..png

Territori Bàsquet Colomenc

El Mirall.net
El Mirall.net

Anselm Clavé, 5-7, Planta 1. 08921 Santa Coloma de Gramenet www.elmirall.net

press to zoom
Consell Esportiu del Barcelonès Nord
Consell Esportiu del Barcelonès Nord

Plaça de la Vila 12, Planta 6 08930 Sant Adrià del Besòs www.cebnord.com

press to zoom
Roba Bugatti Home
Roba Bugatti Home

Pompeu Fabra, 10 08922 Santa Coloma de Gramenet www.facebook.com/RobaBugattiHome

press to zoom
El Mirall.net
El Mirall.net

Anselm Clavé, 5-7, Planta 1. 08921 Santa Coloma de Gramenet www.elmirall.net

press to zoom
1/12

El basquetbol a Santa Coloma