top of page

Competir i entrenar. Els mateixos drets per tothom?

Publicat  8 de febrer de 2021. 10.29 hores. -Webmaster-.


Els canvis recents comunicats per la Federació Catalana referents a l’acord amb la Federació Espanyola de Basquetbol que permet entrenar i competir als equips de la Copa Catalunya i a les categories infantils, cadets i juniors que estan inscrites a les categories preferents, just les que la FEB considera com fases finals.


Ja el espai a Instagram dedicat al basquetbol de formació, Penjats de L’Aro, va fer constar en la seva publicació habitual el seu pensament amb la imatge que acompanya a aquesta article, o clubs com el CEB Girona, han dit la seva respecte a aquesta situació.


La situació que estem vivim com a societat provocada per la pandèmia de la COVID-19 cal que ens faci tenir els peus a terra i entendre la realitat sobre les limitacions a fer efectives per aturar aquesta pandèmia.


I aquí es quan el dilema comença a obrir-se de manera gran. Es l’esport una solució a aquesta situació?. Sense cap dubte, l’esport es una autèntica eina devastadora d’educació, de transmissió de valors, i d’equilibri emocional que, per desgràcia està poc potenciat en la nostra societat, mitjançant la cultura general de la societat i la inanició dels estaments polítics, que no tenen en la seva cartera prioritària el foment i suport a l’esport de promoció.


Tota la polèmica suscitada sobre les èpoques d’increments en el número de contagis ha estat curiosament, coincident amb les èpoques on la prohibició d’entrenar ha estat més severa, per tant el final de la equació es força clara. L’esport no es un problema.


La capacitat que te l’esport per contagiar la motivació, la millora física, els valors com el treball individual i en equip, el respecte, el compromís, la capacitat de superació i una llarga llista de valors afegits, no pot ser mai un problema. Amb totes les mesures de seguretat treballades, es minimitzen les possibilitats de contagi i fan créixer els “imputs” necessaris per el creixement personal.


I dit tot això, tornem al principi i preguntem perquè jugadores i jugadors menors d’edat, poden entrenar i jugar de manera normal només amb el paràmetre final de que estan inscrits a la competició de Preferent. L’acord acordat per la FCBQ, cert que es un pas per normalitzar el basquetbol als clubs catalans, però una total injustícia d’igualtat de tracte cap a la resta de categories que no estan inscrites a la competició de Preferent.


"La capacitat que te l’esport per contagiar la motivació, la millora física, els valors com el treball individual i en equip, el respecte, el compromís, la capacitat de superació i una llarga llista de valors afegits, no pot ser mai un problema. Amb totes les mesures de seguretat treballades, es minimitzen les possibilitats de contagi i fan créixer els “imputs” necessaris per el creixement personal"

Infografia publicada a l'Instagram de "Penjats de L'Aro" / Fotografia: Penjats de L'Aro

Quina diferència hi ha respecte al control de contenció de la pandèmia, entre un equip cadet a Preferent i un altre a nivell B, per exemple?. Des del punt de vista educatiu?, cap. Des del punt de vista esportiu?, cap. Des del punt de vista competitiu?, aquí comencem a tenir el problema, perquè la sensació es que només es premia a la elit i no a tot el basquetbol català.


Digueu-li a un nen de 14 anys que el seu veí si que entrena a l’estar un club que es pot permetre inscriure equips a Preferent mentre que ell, per la seva decisió personal, per el seu nivell tècnic o per el seu nivell físic, juga a un club més modest que no només aspiren a jugar a nivell B sinó que també aspiren a que la temporada següent puguin continuar tenint el mateix equip al club.


Segur que la intenció de la FCBQ es normalitzar el basquetbol català però els mitjans utilitzats no estan essent els adequats, al menys no ho semblen. El més del 80% del basquetbol que està quedant exclòs d’aquesta darrera iniciativa necessiten el mateix tracte que a la resta de competicions en menors d’edat com la Preferent, que si be ens alegrem de que al menys puguin entrenar i competir, no representen al global del basquetbol català. Qui si representa al basquetbol català son els centenars d’equips de promoció que mai jugaran un campionat d’Espanya però que sustenten el pes del futur del nostre basquetbol.



fondo1.jpg
logo tbc masc..png

Territori Bàsquet Colomenc

El basquetbol a Santa Coloma

bottom of page